Αδικία υφίστανται οι ανάπηροι και τα θύματα πολέμου

Αδικία υφίστανται οι ανάπηροι και τα θύματα πολέμου

Αρ. Πρωτ. 13656/22.03.2011 

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών

Τέλος δεν έχουν οι αδικίες, που υφίστανται οι ανάπηροι και τα θύματα πολέμου. Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Ν. 3896/2010 προσαυξάνονται κατά 100% τα επιδόματα βαριάς αναπηρίας των πολιτικών και στρατιωτικών συνταξιούχων, των τυφλών, των παραπληγικών, των ακρωτηριασμένων κ.α., κατά τον υπολογισμό των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα. Από την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση, όμως, εξαιρούνται οι πολεμικοί συνταξιούχοι, ανάπηροι πολέμου, οι οποίοι έχουν τις ίδιες παθήσεις ή ακόμη και πιο βαριές, λόγω των τραυμάτων τους και της προχωρημένης ηλικίας τους.

Η εξαίρεση αυτή είναι πλήρως αντισυνταγματική, όχι μόνο γιατί παραβιάζεται κατάφωρα η αρχή της ισότητας, αλλά γιατί παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη και υπαγορευόμενη κρατική φροντίδα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Σημειωτέον, ότι οι αναπηρίες των ατόμων αυτών είναι εξίσου βαριές και συνεπώς δεν μπορούν να θεωρηθούν ήσσονος σημασίας. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να αποκαταστήσει την αδικία αυτή και να προσθέσει στη συγκεκριμένη διάταξη και τους πολεμικούς συνταξιούχους, που έχουν βαριά αναπηρία. Άλλωστε ο αριθμός τους σε όλη την επικράτεια είναι ελάχιστος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί στην προσθήκη των πολεμικών συνταξιούχων στη συγκεκριμένη διάταξη, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η αδικία, που υφίστανται τα εν λόγω άτομα;

Απάντηση Υπουργείου